Ubuntu altında Microsoft Internet Explorer çalıştırmak…

Başlığı okuyunca “ne gerek var?” diye düşünenleriniz olabilir…

Bazı internet web uygulamaları, her nedense, internet explorer dışında hiçbir tarayıcıda çalışmayacak şekilde standart dışı tasarlanıyorlar.

Örneğin; Milli Eğitim Bakanlığının e-okul web uygulamaları hiçbir şart altında Firefox veya Chrome gibi tarayıcılarda çalışmıyor ! (lütfen bizim bir milli işletim sistemimiz -Pardus Linux- olduğunu ve internet explorer uygulamasının doğal olarak Pardus altında çalışmadığına da dikkat edin!)

Ubuntu veya diğer Linux dağıtımları altında internet explorer (6,7,8) kullanmak için türlü yöntemler mevcut. Google’da biraz araştırırsanız PlayOnLinux, IEs4Linux vb. yöntemlere ulaşıyorsunuz ama bunların hiçbiri benim makinemde (şu an Ubuntu 10.04 Lucid kurulu) işe yaramadı.

Ne yaptım ? Çok basit… VirtualBox kurdum (Uygulamalar -> Ubuntu Yazılım Merkezi : VirtualBox OSE)

VirtualBox’u çalıştırıp, 512 MB bellek ve 10 GB disk alanına sahip yeni bir sanal makine yarattım (Uygulamalar -> Sistem Araçları -> VirtualBox…)

Kullanmakta olduğum dizüstü bilgisayarımla birlUbuntu altında VirtualBox içerisinde çalışan Microsoft Windows XP Professionalikte Windows Vista Business ve Windows XP Professional lisanları da orijinal geldiği için yeni yarattığım sanal makineye bunu kurdum (böyle bir CD’niz var ve kurmayı başaramazsanız lütfen yazın, yardımcı olmaya çalışırım. İpucu; CD’nin bir ISO kalıbını çıkarmak ve onu sanal makinenize “bağlamak”.)

Orijinal bir Windows işletim sistemi lisansına sahip değilseniz Microsoft’un deneme amaçlı olarak yayınladığı internet explorer yüklü hazır Virtual PC imajlarını kullanabilirsiniz ! Şu adrese bakın.

Sanal makinenizi kurduktan ve üzerine XP yükledikten sonra internet explorer kullanımınıza hazırdır ! Bu yöntemin bir artısı ihtiyaç duyduğunuz diğer Microsoft Windows uygulamalarınızı da sanal makinenizde çalıştırabilmenizdir (tabii ki tam kurulum sonrası.)

Üstelik bu sanal Windows makinesi son derece de hızlı çalışıyor…

Kolay gelsin…