Nihayet Biyesam…

Türk yazılım dünyası nihayet işleyen, etkin bir meslek birliğine kavuşuyor. Biyesam’ın ilk olağanüstü genel kurulu çok yakında gerçekleştiriliyor.

Yazılım camiasında Yesam-Biyem olarak beliren parçalanmaya son vererek tek çatı altında toplanan iki kuruluş Biyesam adı altında resmi kimliğine kavuşmuş bulunuyor.

Bilişim sektörü, diğer birçok iş kolu ile kıyaslandığında öylesine yeni ki, gerek genel kabul gören etik değerler, gerek meslektaş dayanışması, gerekse mesleğe yeni katılacaklara yönelik asgari standartların güvenceye alınması anlamında -değerli sektör derneklerinin kısmi çabaları hariç- büyük bir boşluk var.

Doğa boşluğu (vakumu) sevmez. Ortak etik değerlerin yerini sayısız “üçkağıtçı şirket”, meslektaş dayanışmasının yerini müşteriye dahi yararı olmayan anlamsız ve yıkıcı bir rekabet anlaşıyı, asgari standartların yerini “vurkaç” zihniyetli, müşteri bilgisizliğinden yararlanan sözde “bilgisayarcılar” almış durumda.

İşim gereği farklı sektörlerden, farklı düzeydeki insanlarla birlikte çalışıyorum. Özellikle danışmanlık ve proje çalışmaları sırasında hikaye gibi anlatılan bazı geçmiş olaylar beni neredeyse mesleğimden utandırıyor.

İşini yarım bırakıp kaçanlar, web sitesini yapan lise öğrencisinin -doğal olarak- bir başka şehirdeki üniversiteye eğitime gitmesi, sitenin ortada kalması, müşterisine yaptığı web sitesi üzerinden müşterisine ait müşterilerin kredi kartı bilgilerini toplayan ve sonra da onları “çaldıran” aklıevveller…

Bunlar gibi birçok hikaye var. “Çuval dolusu” M*** sertifikasına sahip olan, ancak bu sertifikaları internet’te yayınlanan soruların, sadece doğru yanıt şıklarını ezberleyerek girdiği havalı sertifika sınavlarıyla edinen bazı “profesyonellerin” bilgisizliği ve hatta cahilliği… Tümünü detaylı olarak anlatmak herhalde sayfalar alır.

Biyesam, biz üyelerinin FSEK kapsamındaki haklarını koruma altına alacak çabaların yanı sıra (ki ne dernek, ne vakıf, ne şirket olan ne idüğü belirsiz BSA herhalde lağvolur bu durumda…) sektördeki başıboşluğu dizginleyecek, etik değerleri, meslektaş dayanışmasını yaratacak ortamı sağlayabilecektir.

Hepimize bir kez daha hayırlı olsun…

(Bu yazının aslı BTdünyası‘nda yayınlanmıştır.)