G….. Linux ??

Kulağa ilginç geliyor değil mi ? Neden olmasın ?

Bilişim CeBIT fuarını ziyaretimde uğradığım Linux Kullanıcıları Derneği standında, masaüstü Linux’un önündeki en büyük engelin oyun programları olduğunu tartıştık.

Hem LKD standındaki, hem de Pardus standındaki kurulumlar, masaüstü Linux’un ne denli kullanıcı dostu olmaya başladığının somut göstergeleriydi.

Sistem bütünleştiriciler, bilgisayar satıcıları, amatör “PC toplayıcıları” sıra işletim sistemine geldiğinde müşteri baskısı karşısında adeta bir iç savaş yaşıyorlar. Bugün bir PC’nin en pahalı bileşeni hiç tartışmasız MS Windows işletim sistemi.

Tabii ki lisanslı bir işletim sisteminin kopyasını kurmanın veya “kırarak” kullanmanın etik açıdan kabul edilebilir hiçbir yanı yok. Düpedüz hırsızlık.

PC’leri için müşterinizin önüne getirebileceğiniz kabul edilebilir tek alternatif Linux türevleri. Özellikle Pardus, hem Türkçeleştirme düzeyi hem de kurulum ve kullanım kolaylığı bakımından son derece güçlü bir alternatif. Üstelik tamamıyla da ücretsiz !

Ancak ihtiyaçları internet’te gezinmek, e.posta kullanmak, ödev yapmak, “chat” yapmak gibi basit olan ve Linux olanakları (+ OpenOffice) ile kolayca çözüm getirilebilen ev kullanıcıları açısından bir noktada iş düğümleniyor; oyunlar.

MS Windows işletim sistemi ile uyumlu PC oyunları son derece bol ve içerik açısından da inanılmaz zengin.

Var olan yapısı ve uyumluluk seviyesi ile Linux’un şu an bu durumla baş etmesi olası görünmüyor.

Peki ne olacak ? Bu durum böyle sürüp gidecek mi ? Hiç sanmıyorum. Oyun programlarının Linux’a port edilmeye başlanması, oyunlar için Linux ortamına bir uyumluluk katmanı eklenmesi bence an meselesi.

Yazımın başlığına dikkat edin. İnternet servisleri alanında, özellikle “arama” konusunda Microsoft’un en ciddi rakiplerinden birinin yukarıda yazdıklarımı gözden kaçırmakta olduğunu hiç sanmıyorum. Çok yakında neden bir “Google Linux” görmeyelim ?

Microsoft, Vista ile kopyacılığı tamamen bitirmek istiyor. Bunda ciddi iseler başarılı da olabilirler. Ancak Vista’nın deliksiz koruması masaüstü Linux’cuların önünü açacak ve pazarın gerçek taleplerine daha ciddi eğilmelerini sağlayacak son derece kritik bir adım da olacaktır aynı zamanda.

Tüketici eğilimlerinin ne denli hızlı değişebildiği açık. Bilgisayar satıcıları da bu durumu göz önünde tutuyor. En pahalı bileşen maliyetinizin bir anda üç beş dolar seviyesine inmesinden daha büyük bir rekabet avantajı olabilir mi ?

Hoşçakalın…

(Bu yazının aslı BTdünyası‘nda yayınlanmıştır.)